گندگی نجاری,گندگی نجاری چیست؟
پس از توضیحات بالا باید به معرفی بیشتر این دستگاه بپردازیم. معمولاً گندگی در مرحلهٔ آخر مربوط به ساخت یک قطعه چوبی به کار میرود. ابتدا الوار بهوسیلهٔ رنده میزی، یا همان دستگاههای سهکاره موجود در کارگاههای نجاری، یک نر و یکرو میشود سپس بهوسیله اره نواری به اندازههای دلخواه برش داده میشود و پس از آن با استفاده از گندگی، چوب بریدهشده بهصورت صاف و یکنواخت تراشیده میشود.
دستگاه گندگی نجاری از بخشهای مختلف تشکیلشده است که به معرفی هر یک از این بخشها میپردازیم.
در این نوشته به دستگاههای گندگی نجاری تمامخودکار و با تنظیمات حرفهای نمیپردازیم و هدف ما در این آموزش معرفی گندگیهای معمول در کارگاههای نجاری است.
این دستگاه هم مانند اره فلکه و سهکاره در مدلهای سه فاز و تک فاز موجود است. مدلهای سه فاز بهمراتب از قدرت و سرعت بیشتری برخوردار هستند و شما پس از کار کردن با این مدلها به تفاوتهای آن پی خواهید برد. پس اگر کارگاهی دارید که مجهز به برق سه فاز است، حتماً از مدلهای سه فاز استفاده کنید.
ابتدا به معرفی بخشهای بیرونی دستگاه میپردازیم.
کلید خاموش و روشن:
این کلید تقریباً در هر دستگاهی وجود دارد و نیاز به بحث بیشتر در این مورد نیست.
اهرم تنظیم ارتفاع:
در همهٔ دستگاههای صفحهای متحرک وجود دارد که با چرخاندن اهرم موجود در روبروی دستگاه، قادر خواهید بود اندازه صفحه را بر اساس نیاز خود تغییر دهید و مقدار باری که نیاز دارید از روی چوب برداشته شود را مشخص نمایید.
نشانگر:
در همهٔ دستگاهها نشانگر مندرجی وجود دارد که فاصله صفحه تا تیغه را نمایش میدهد. به عبارتی قبل از روشن کردن دستگاه باید اندازه صفحه گندگی را بر اساس نیاز خود، تنظیم کنید.
اهرم قفل کن صفحه:
قبل از چرخاندن اهرم تنظیم ارتفاع، باید اطمینان حاصل کنید که اهرم قفل کن دستگاه باز باشد و صفحه امکان حرکت داشته باشد. پس اهرمی که در سمت چپ پیچ تنظیم ارتفاع وجود دارد، برای ثابت نگهداشتن فاصلهٔ تیغه تا صفحه به کار میرود. چون در اثر لرزش دستگاه امکان چرخیدن پیچ تنظیم ارتفاع وجود دارد. به همین جهت اگر به ارتفاع موردنظر خود رسیدهاید، حتماً با استفاده از این اهرم، صفحه را ثابت نگه دارید. با چرخاندن اهرم به سمت چپ، صفحه را آزاد خواهید کرد و با چرخاندن اهرم به سمت راست، صفحه قفل میشود.
اهرم کنترل سرعت:
اهرم دیگری هم معمولاً در گندگی وجود دارد که بهصورت نیم دور حرکت میکند. این اهرم به گیربکس گندگی متصل است و سرعت گردش غلطک رانش به جلو را تنظیم میکند. این حرکت به دو صورت آرام و تند صورت میپذیرد.
اهرم ترمز پیشروی قطعه:
در برخی گندگیهای حرفهایتر، اهرمی وجود دارد که بهصورت ترمز عمل میکند و از حرکت چوب به سمت جلو، جلوگیری میکند این اهرم بانام ((ترمز پیشروی قطعه)) به کار میرود.
یک مثال: گاهی وقتها پیش میآید سطح چوب ناهموار است در برخی قسمتها ضخامت چوب بسیار زیاد میشود و دستگاه توانایی رندیدن بخش ضخیم را نخواهد داشت. به همین منظور برای جلوگیری از فشار آمدن به دستگاه، از ((ترمز پیشروی قطعه)) استفاده میشود.
تا به اینجای کار در مورد قسمتهای بیرونی دستگاه اطلاعاتی در اختیار شما قراردادیم.
بدنهٔ گندگی نجاری هم مانند اره فلکه نجاری، از جنس چدن است و همانطور که میدانید بدنهٔ چدنی وزن بالا دارد و دستگاه را در جای خود میخکوب میکند. با این حساب در اثر لرزشها، دستگاه به دو طرف حرکت نمیکند.
در زیر این بدنه چدنی و آهنی، تجهیزاتی وجود دارد که در این قسمت به معرفی این بخش میپردازیم.
گندگی نجاری بهغیراز بدنه چدنی آن از قسمتهای فلزی تشکیلشده است که با پیچ به بدنه متصل شدهاند. هر یک از این بخشها را برای دسترسی بهتر به زیر گندگی میتوانید جدا کنید و به محتویات داخل دستگاه دسترسی داشته باشید.
از قسمت بالا شروع میکنیم. درپوش بالا را بازکنید تا غلطک ها و توپی و تیغهها را مشاهده کنید. معمولاً این بخش از دستگاه برای سرویسکاری، گریس کاری و تعویض تیغهها باز میشود.
حفاظ شانهای:
این شانهٔ فلزی و متحرک، مانع از پس زدن چوب، گرههای شکسته شده و چوبهای شکسته شده میشود. چون اگر این قطعهها به عقب پرتاب شود، موجب آسیب جدی به نجار خواهد شد.
غلطک شیاردار:
این غلطک در کنار حفاظ شانهای وجود دارد و چوب را به جلو هدایت میکند. این غلطک در دو طرف به فنرهایی متصل است که بر اساس اندازه چوب و پستی و بندیهایی که ممکن است در سطح چوب وجود داشته باشد، تغییر ارتفاع میدهد.
توپی تیغه:
یکی از مهمترین قسمتهای دستگاه گندگی است که نقش رندیدن چوب را به عهده دارد. در دو طرف توپی، کفشکهایی وجود دارد که پوشال را به سمت بیرون هدایت میکند.
غلطک ساده کشنده:
این غلطک فلزی صیقلی است و چوب را به بیرون هدایت میکند.