برای متراکم کردن هوا و یا یک گاز تراکم پذیر است از کمپرسورها استفاده می کنند اما
از کمپرسورها در متراکم سازی گازهای طبیعی نیز استفاده می شود.
این دستگاه عملکرد ساده ولی پرکاربردی دارد : هوای آزاد در محیط به درون کمپرسور مکیده میشود و پس از متراکم شدن با فشار زیاد به بیرون فرستاده میشود.
زمانی که هوا به سرعت آزاد می شود، یک فشار بالایی از هوا ایجاد می شود . از این انرژی می توان برای کارهای متفاوتی مورد استفاده قرار داد. البته معمولا عمل فشرده شدن با افزایش دما همراه است و به همین دلیل، بسیاری از کمپرسورها خنککنندهای دارند تا دمای گاز خارج شده از کمپرسور را پایین بیاورد.
کمپرسورهای باد، انواع و اندازههای مختلفی دارند و کاربردهای متفاوتی هم برایشان تعریف شده است. مخزن و حجم دستگاه از 10 لیتر تا 80 لیتر و از 100 لیتر تا 1200 لیتر متناسب با میزان مصرف انتخاب میشود .
کمپرسور هوا در بخشهای مختلف زندگی ما نفوذ کرده است و کاربردهای زیادی دارد؛ حتی پمپی که در آکواریومهای خانگی، وظیفهی ورود هوا به داخل آکواریوم را دارد هم یک نوع کمپرسور هوا است. این دستگاه عملکرد ساده و در عین حال پرکاربردی دارد
کمپرسور پیکنیکی
این مدل از کمپرسورها کوچک و ارزان هستند و معمولا ظرفیتی بین ۱ تا ۶ گالن دارند. اگر چه توان این نوع از کمپرسورها محدود است، اما برای کارهای کوچک و جمع و جور بسیار ایدهآل هستند. این دستگاهها نیاز به روغنکاری ندارند و نگهداری از آنها هم کمدردسر است.
کمپرسور هوای استوانهای
یکی از گزینههای محبوبی است که معمولا در کارگاهها از آن استفاده میکنند. ظرفیت این مدل مشابه کمپرسور پنکیکی است و از آنجایی که این مدل هم نیازی به روغنکاری ندارد، انتخاب میان کمپرسور استوانهای و پنکیکی با توجه به نیاز و سلیقه انجام میشود.
کمپرسور هوای دو مخزنه
این کمپرسورها نسبت به انواع قبلی حرفهایتر هستند. از آنجا که این کمپرسورها قابلیت حمل هوای بیشتری دارند، مدت زمان طولانیتری کار خواهند کرد. این کمپرسورها میتوانند ابزارهایی مثل میخکوبها، اسپریها و منگنههای بزرگ کارگاهی را راه بیندازند.
کمپرسور هوای قابل حمل
این مدل از کمپرسورها هم میان کاربران حرفهای بسیار محبوب هستند. مثلا برای نجارانی که به کمپرسورهای هوایی با توان زیاد نیاز دارند و دستگاه خود را به مکانهای مختلف میبرند، از این مدل کمپرسور هوا بسیار استقبال میکنند.
نحوه عمل کرد کمپرسور
حرکت در قسمت بالای سیلندر که فضای مرده نامیده میشود شروع میشود و پیستون شروع به حرکت رو به پایین میکند و چون هر دو سوپاپ بسته هستند حرکت رو به پایین سبب کاهش فشار سیلندر میشود و وقتی فشار به پایینتر از فشار قسمت ساکشن برسد سوپاپ ساکشن باز شده و بخار وار کمپرسور میشود، پیستون به پایین آمدن ادامه میدهد و بخار بیشتری وارد سیلندر میشود و وقتی پیستون به پایینترین قسمت کوسه حرکت خود میرسد سوپاپ ساکشن بسته میشود و وقتی پیستون دوباره بالا میآید فضا کم شده و فشار افزایش مییابد. وقتی فشار داخل سیلندر به بالاتر از فشار خط برسد یا برابر آن، فشار باعث باز شدن سوپاپ میشود و اجازه میدهد بخار فشرده شده از کمپرسور خارج شود این روند تا رسیدن پیستون به بالاترین نقطه کورس حرکت، ادامه مییابد و بیشترین بخار فشرده شده به خط میرود و وقتی به پایین رفتن میکند سوپاپ بسته میشود و سیکل دوباره تکرار میشود این سیکل کمپرس کردن بخار با استفاده از کمپرسور سیلندر پیستونی است .
کمپرسور تک مرحله ای
در این پمپ بادها هوا در یک مرحله متراکم میشود، یعنی هوای محیط به درون سیلندر کشیده میشود، سپس با بالا رفتن پیستون درون سیلندر هوا فشرده میشود و به درون مخزن انتقال مییابد. این کمپرسورها در مدلهای تک سیلندر (کمتر از ۵۰ لیتر در دقیقه) و دو سیلندر (ظرفیت هی بیشتر از ۵۰ لیتر در دقیقه) ساخته میشوند. این کمپرسورها معمولاً برای تولید فشار تا حداکثر ۸ بار مناسب هستند؛ و دبی هوای آنها تا ۷۵۰ لیتر در دقیقه میباشد.
کمپرسور دو مرحله ای
این نوع کمپرسورها دارای دو سیلندر هستند یکی از آنها سیلندر کم فشار (سیلندر با قطر بزرگتر) و دیگر سیلندر پرفشار (سیلندر با قطر کمتر) میباشد. اندازه سیلندر پر فشار تقریباً نصف اندازه سیلندر کم فشار میباشد. پیستون در سیلندر کم فشار هوا را تا نصف فشار نهایی متراکم میکند، هوا پس از عبور از افتر کولر (پرههای آلومینیومی) وارد سیلندر پر فشار میشود و در آنجا توسط پیستون متراکم شده و به فشار نهایی میرسد.